2 TB-nál nagyobb meghajtók használata Windows Server 2003 SP1 alatt

A napokban volt egy munkánk, ahol egy sokterrás RAID tömbre kellett installálni egy, a cég által régebben megvásárolt Windows Server 2003 Standard R2 Server-t.

Emlékeztem arra, hogy 2003 SP1 után lehetőség van 2TB-nál nagyobb meghajtók használatára, azonban az installációval sikerült megdupláznom a saját munkámat egy kis figyelmetlenség miatt.

Igaz ugyan, hogy 2003 SP1 után kezeli a nagyobb meghajtókat a rendszer GPT partíciós táblával, viszont az apróbetűs részben szerepel az is, hogy bootolni ugyanakkor nem képes róla.

Örülnék, ha valaki ezt esetleg meg tudná magyarázni: mi értelme annak, hogy valamit tudunk kezelni, de teljesen mégsem?

A probléma megoldása egyébként a teljes RAID tömb “kettétörése” volt. Létrehoztam egy 500GB méretű meghajtót a rendszer és a futó adatbázis-szolgáltatások számára, a fennmaradó 4TB helyet pedig a telepítést követően, GPT partíciós tábla-konverzió elkövetése után már egy területként használatba tudtuk venni a fileszerver céljaira.

Az elméleti maximális partíció- és eszközméret egyébként a ma még soha ki nem használt 18 exabyte környékén mozog. A Windows file-rendszerek jelenleg 256 TB méretre vannak mesterségesen korlátozva.