Ingyenes vírusirtó Windowsra

Már pár éve letölthető a Microsoft ingyenes Security Essentials, amely vírusok, kémprogramok és egyéb kártevő programok ellen nyújt védelmet. Használatához csak egy eredeti Windows szükséges, és ingyenes otthoni és kisvállalati felhasználók számára 10 számítógépig.

Talán nem mindenki számára egyértelmű, de éves szinten több ezer forintot spórolhatnak a kisvállalati felhasználók, egy 10 munkaállomással rendelkező szervezet költségeit átlagosan minimum 80-100 ezer forinttal lehet csökkenteni éves szinten a Microsoft megoldásának használatával, ha csak az átlagos licensz-díj költségeket vesszük figyelembe, nem beszélve például a Small Business Server integrációs- és kényelmi funkcióinak, a központi adminisztrációs lehetőségeknek a kézenfekvő igénybevételéről, mely szintén a ráfordított energiát, így pedig az üzemeltetési költségeket csökkenti.

Körülbelül fél évvel a globális megjelenést követően magyar nyelven is elérhetővé vált a Microsoft Security Essentials (MSSE), amely ingyenesen letölthető a redmondi szoftvercég weboldaláról. A vírusok, a kémprogramok és egyéb kártevő programok ellen valós idejű védelmet nyújtó megoldás Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszerekre telepíthető, feltéve, hogy azok eredetiek.

A Security Essentials a Microsoft vírusvédelmi megoldása, amely a korábban alaposan leszerepelt OneCare helyére lépett. A siker érdekében ezért elődjéhez képest jelentős változásokon ment keresztül. Talán a legfontosabb különbség, hogy míg a Live OneCare biztonsági csomag fizetős volt, addig a Security Essentials ingyenesen érhető el. Igaz elődjétől eltérően nem nyújt komplett védelmet, amely egyben tartalmazta a vírusvédelmet, a tűzfalat, a rendszerkarbantartó és optimalizáló programot, valamint egy adatmentő alkalmazást is. Az MSSE csak kisebb területre összpontosít: a vírusoknak, a kémprogramoknak és a rootkiteknek igyekszik útját állni.

A megújult IT-biztonsági alkalmazást a Microsoft elsősorban azoknak szánja, akik még nem rendelkeznek vírusirtó szoftverrel vagy eddig nem foglalkoztak a számítógép biztonságának megőrzésével, esetleg egy már meglévő IT-védelmi alkalmazás mellé szeretnék feltelepíteni. A redmondi szoftvercég tapasztalta szerint jelenleg nagyon sok olyan gép van a Földön, amelyen vagy nem fut semmilyen vírusvédelem, vagy egy nem naprakészen tartott kártevővédelmi szoftverrel rendelkezik. Utóbbi különösen veszélyes, hiszen a felhasználók a vírusirtók által nyújtott védelem illúziójában használják operációs rendszerüket, miközben az ki van téve az interneten terjedő támadásoknak.

Az ingyenes vírusirtók többsége a teszt időszak végével felhagy munkájával, arra várva, hogy a felhasználó regisztrálja a fizetős megfelelőjét. A Security Essentials más, hiszen nem létezik fizetős verziója. Esetében biztosak lehetünk abban, hogy egyrészt a program nem fog zargatni minket, hogy váltsunk át előfizetős megfelelőjére, valamint a tesztidőszak végeztével sem dönt a munka-beszüntetés mellett. Ennek megfelelően nem kér regisztrációt, nem gyűjt adatokat a felhasználókról, csak le kell tölteni és hagyni kell, hogy védje gépünket.

A csökkentett funkcionalitásnak és az átdolgozott motornak köszönhetően a Security Essentials kicsi és gyors. Lelkében a Microsoft új vállalati vírusirtó szoftverének, a Forefront 2-nek a motorja dobog. A fejlesztők ügyeltek arra, hogy a program telepítése és használata a lehető legegyszerűbb legyen: a frissítések automatikusan települnek, az időzített víruskeresés a háttérben történik. Az antivírus alkalmazás vírusadatbázisával igyekszik gátat szabni a fertőzéseknek, miközben erősen támaszkodik a felhőben lévő központi adatbázisra is (Dynamic Signature Service). A program elsőként megvizsgál minden gépre került állományt, hogy az szerepel-e a vírusadatbázisában, ha nem akkor a gyanús fájlokat elküldi a Microsoft központi szerveréhez, ami további analitikát végez rajta. Ha az felismer valamilyen fertőzést, akkor megteszi a szükséges lépéseket a felhasználó gépén, majd regisztrálja azt saját adatbázisába, utána pedig napi háromszor frissítésként kiküldi az összegyűjtött mintákat a többi kliens gépen lévő Security Essentials programnak. Fontos még, hogy ha valaki telepíti a Security Essentials vírusvédelmet, akkor készüljön fel arra, hogy az alkalmazás elsőként eltávolítja a gépről a Windowsok részét képező Defendert, mivel rendelkezik annak minden tudásával.

Az MSSE első tesztjei pár éve felemás eredményekre vezettek a különféle független tesztlaboratóriumokban. A manapság leginkább elterjedt párezer kártevőt – köztük a rootkit technikát is alkalmazókat – kivétel nélkül elkapta a program, a régebbieket viszont csak 98 százalék körüli találati aránnyal ismerte fel, a maradék 2 százalék a heurisztikán is kényelmesen átcsúszott. A különféle „nemkívánatos alkalmazásokat” (reklámprogramok, bosszantó alkalmazások, kevéssé érzékeny személyi adatainkat, például a webes szokásainkat naplózó „kémprogramokat”) már csak 90 százalék körüli pontossággal ismerte fel az MSSE. Az esetleg „bekapott” kártevők nyom nélküli kiirtására tett kísérletek sem mindig váltották ki a tesztelők elismerését. Vagyis a program az átlagos irodai és otthoni felhasználók számára kellő biztonságot nyújt, ha azok betartanak néhány szabályt. Elsőként, hogy csak óvatosan szabad a régi, pár évnél idősebb program- és levélarchívumokat kezelünk.

Természetesen a felhasználói hibák ellen semmilyen rendszer nem véd: ha valaki a felbukkanó pirosan villogó figyelmeztetések ellenére kártékony kódot futtat, az bizony pórul jár.

http://www.microsoft.com/hu-hu/security_essentials/default.aspx