Lefagy az Outlook küldésnél digitális aláírással

Az Outlook különböző verzióiban, ha egy digitálisan aláírt üzenetre válaszolunk, vagy digitálisan alá kívánunk írni egy üzenetet, a program küldésnél nem válaszol, lefagy. A helyzetet csak a program teljes leállítása, a futó task “kilövése” oldja meg. A probléma egyéb más programokkal is előfordul, azonban az Outlook esetében talán a legtöbbek számára szembetűnő, mivel itt használnak laikusként is sokan digitális aláírást. Különösen bosszantó, ha egy hosszabb lélegzetvételű levelet fogalmaztunk, hiszen annak teljes tartalma menthetetlenül elveszik az Outlook lefagyásával.

A problémát Windows 8 operációs rendszeren, Outlook 2010 és Outlook 2013 verziókkal is jelentették. Hallottunk Windows 7 és Outlook hasonló, együttes problémáiról is. Esetünkben Windows 8 Professional és Outlook 2013, 64 bites verziókkal fordult elő az említett probléma. A Windows 7 kérdés tesztelésére nem került esetünkben sor.

A gond az operációs rendszer jogosultságkezelésében van, amikor a titkosított tanúsítványtárolóhoz próbál egy program hozzáférni. Ebben az esetben a Windows a külső programok – így a sokak által használt Outlook – számára nem enged automatikus hozzáférést, a program pedig egyfajta végtelen várakozó pontra kerül, hibaüzenet nélkül.

A problémára már született megoldás, bár a Microsoft a mai napig a Windows Update-n keresztül nem tette elérhetővé azt a hotfixet, amit a megoldás érdekében készített. Így a javítást manuálisan letöltve és telepítve tudjunk aktiválni, az egyelőre automatikusan nem települ.

A megfelelő operációs rendszer verzió (32 vagy 64 bit) kiválasztásához, illetve a letöltés megkezdéséhez a következő linken kezdhetünk hozzá:

http://support.microsoft.com/kb/2813237

A hotfix letöltéséhez az oldalon ki kell választani a rendszer bitszámát, amit egyébként a rendszer automatikusan megtesz az oldalra lépéskor. Tanácsos azért ellenőrizni, hogy a megfelelő, 32, vagy 64 bites opciót választottuk-e. Ezután meg kell adni az email címünket, a cég a letöltési linket hamarosan emailben küldi.

A gyorsjavítás az Outlook és a Windows minden verzióját javítja, nyelvtől és verziószámtól függetlenül.

Egyébként megemlítjük, hogy a probléma átmenetileg úgy is orvosolható, ha az Outlook-ot rendszergazdaként futtatjuk, de ezt senkinek nem ajánljuk a fellépő biztonsági kockázatok miatt.