Linksys SPA3102 állandóan újraindul

A napokban került a kezünkbe egy Linksys SPA3102 analóg voice gateway és router kombó.

Szokás szerint factory resettel kezdtünk biztos, ami biztos alapon, ne maradjon benne valami szemét az előző beállítások után. Meg hát ugye ki emlékszik mi volt ott konfigurálva előtte. Ráugrott egy legfrissebb, 5.2.13 firmware kezdésnek.

A paraméterek beállítása után az eszköz szépen fel is jelentkezett, működött stabilan, lehetett hívást indítani és fogadni is rajta gond nélkül.

Aztán próbaképpen áramtalanítással újraindítottam a készüléket, a probléma ekkor jelentkezett.

Elkezdett ész nélkül újraindulgatni. Ez annyiban áll, hogy pirosra vált a táp LED, megtalálja a hálózatot, bezöldül a a hálózati kapcsolat LED, de a SIP account a helyes beállítások ellenére sem csatlakozik. Nagyjából 8-10 másodperc után pedig újraindul, és kezdődik az egész folyamat elölről. Eközben nyilván gondot jelenthet az eszköz webes felületen való elérése, de azért pár kísérlet után meg lehet oldani egy böngészőből. Érdekes módon sokszor ilyen esetekben egyébként rendesen működik az eszköz egészen addig, amíg nem áramtalanítjuk, utána újra kezdődik az egész kálvária, tehát erre érdemes rápróbálni a beállítások alkalmazása után 2-3 alkalommal egymás után.

A probléma megoldását az jelentette, hogy a SIP szervert fix IP címmel állítottuk be. A normálisan beállított hostnévre bármilyen hálózati beállítási kombinációval ugyanazt az újraindulási eredményt produkálta.

Természetesen előfordulhat, hogy maga a Linksys SPA3102 eszköz a rossz, ebben az esetben nyilván ez a módszer nem segít. Tapasztalataink szerint a készülék amúgy is hajlamos a melegedésre, de ha már amperszaga is van, akkor valószínű sajnos reménytelen az eset.

Létezik a probléma felderítésére és megoldására jóval tudományosabb módszer is, lehet debugolni, logokat elemezni, de talán az átlag felhasználóknak tud ez a tipp segíteni.

Érzésünk szerint a gond valahol a SPA3102 hálózatkezelése körül keresendő, és feltehetően firmware verzió specifikus lehet, úgy néz ki, ha nem találja DNS alapján a SIP szervert, akkor újraindul.