Maximum adatbázisméret beállítása Exchange 2003 Service Pack 2 alatt

A Microsoft Exchange 2003 Service Pack 2 installálása után megnöveli a Standard kiadás adatbázisméretét az alap 16-ról 75 gigabyte-ra. A javítócsomag installálása után alapesetben az adatbázisméretet 18 GB-ra állítja a rendszer, azonban a regisztrációs adatbázis módosításával ez a korlát 75 GB-ig bővíthető.

  • Indítsuk el a registry editort (regedit)
  • Navigáljunk a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSExchangeIS\SAVDALDC01\Private-<a store ObjectGUID-ja> alkulcshoz
  • A Szerkesztés menüből válasszuk ki az Új Duplaszó (new DWORD value) értéket
  • Írjuk be névnek a következőt: “Database Size Limit in GB”
  • Ezután kattintsunk duplán az új kulcsra, és adjunk meg egy 1 és 75 közötti értéket, tetszés szerint
  • Zárjuk be a regedit-et

Hasonló módszerrel beállítható egy másik érték is, ami a teljes adatbázisméret egy bizonyos százalékának elérése esetén az eseménynaplóban figyelmeztet minket. Ehhez ugyanezen a helyen egy újabb Duplaszó értéket kell létrehozni “Database Size Buffer in Percentage” névvel és egy 1 és 100 közötti értékkel. Adjunk meg pl. 10-et, így amennyiben a fennmaradó szabad hely a teljes méret 10%-a alá csökken, a rendszer értesítést fog küldeni nekünk.

Az ellenőrzés alapesetben napi 1 alkalommal, reggel 5 órakor történik. Természetesen ennek is megváltoztatható az ideje. Hozzunk létre egy újabb Duplaszó értéket, a neve legyen “Database Size Check Start Time in Hours From Midnight”, az értéke pedig a példa kedvéért 10. Logikusan ebben az esetben az ellenőrzés délelőtt 10 órakor fog lefutni.

A változtatások alkalmazásához a store-t csatoljuk le majd ismét fel.

Bár a kérdés egy régebbi problémára nyújt megoldást, hiszen maga a Service Pack 2 csomag már 2009-ben megjelent, ez a leírás megkönnyítheti az adminisztrátorok dolgát.