Windows installálás USB pendriveról

Előfordult már, hogy újra akarta installálni a számítógépét, de nem volt kéznél a lemez? Akadt már el amiatt, hogy az újabb notebookokban – leginkább az Intel által támogatott Ultrabookok megjelenése óta – lemez megléte esetén hiányzott az optikai meghajtó és nem volt hova rakni?

Nyilván nem minden esetre jelent megoldást az alábbi lehetőség, de egyes esetekben roppant hasznos lehet, ha tudjuk hogyan lehet USB pendrive-ra bootolható Windows installert készíteni, majd a pendriveról a Windows-t a gépre telepíteni USB boot segítségével.

A Microsoft készített egy Windows USB/DVD Download Tool (továbbiakban WUDT) nevű eszközt, mellyel egy ISO image, vagy install DVD birtokában elkészíthető az installáláshoz szükséges, megfelelően kialakított pendrive.

A WUDT letöltési oldala: http://wudt.codeplex.com

A program letöltése és elindítása után bekéri az install ISO file elérhetőségét, elérési útját, majd a megfelelő USB eszköz kijelölése után elkészíti a bootolható pendrive-ot.

A folyamat nagyban függ a pendrive írhatósági sebességétől, nagyjából 5 és 15 perc közötti idő alatt készül el teljesen.

Az írási folyamat végén a program jelzi, hogy készen van. Ilyenkor távolítsuk el megfelelően a pendrive-ot, így azonnal kezdhetjük is a Windows installálását a pendrive gépbe dugása után.

A BIOS-ban esetleg további beállításokat kell eszközölni, hogy a gép lássa a pendrive-ot, mint meghajtót. A BIOS beállítása után ne felejtsük el őjraindítani a gépet!